Suplementacja witaminy D w PCOS
Joanna Lewandowska-Bieniek
Dietetyk, diagnosta laboratoryjny i fitoterapeuta w jednym! Jej pasją jest szeroko pojęte zdrowie, które wspiera dietą oraz ziołami.
Data publikacji
12/13/2022
Joanna Lewandowska-Bieniek
Dietetyk, diagnosta laboratoryjny i fitoterapeuta w jednym! Jej pasją jest szeroko pojęte zdrowie, które wspiera dietą oraz ziołami.
Data publikacji
12/13/2022
Witamina D jest wytwarzana w skórze z 7-dehydrocholesterolu oraz dostarczana z dietą oraz suplementami. Odpowiedzialna jest za gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz metabolizm tkanki kostnej. Receptory dla tej witaminy występują we wszystkich tkankach organizmu, również w jajnikowej, dzięki czemu stymuluje ona wydzielanie progesteronu, estradiolu i estronu w jajnikach. Witamina D wpływa na syntezę aromatazy, która bierze udział w biosyntezie estrogenów, poprzez regulację ekspresji jej genu oraz utrzymanie zewnątrzkomórkowej homeostazy wapnia.
Źródła witaminy D to głównie: masło, mleko, mleko sojowe, ryby (dziki łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki) oraz niektóre grzyby (kurki). Jednakże odtłuszczone produkty mleczne zawierają mniejszą ilość witaminy D, przez co w diecie mogą wystąpić jej niedobory. Dieta przeciętnego Europejczyka dostarcza zaledwie 3-5% jej dziennego zapotrzebowania. Dlatego jej niedobór staje się coraz bardziej powszechny w ogólnej populacji. Niedobór witaminy D zaburza liczne funkcje organizmu oraz zwiększa znacznie ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak: chorób układu krążenia, chorób autoimmunologicznych, nowotworów czy zaburzeń psychicznych. Ponadto niedobór tej witaminy powoduje niezależny wzrost stężenia parathormonu.
Nadal nie jest pewne, czy zespół policystycznych jajników (PCOS) jest w jakiś sposób związany z niskim poziomem witaminy D w surowicy. Przegląd systematyczny 12 badań wykazał bardzo niejednorodne wyniki, jednak ich metaanaliza sugeruje niższe stężenie witaminy 25-(OH)D u pacjentek z PCOS w porównaniu z grupą kontrolną. Warto zwrócić uwagę, że jeśli kobieta z PCOS ma niedobór witaminy D, to zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia chorób współistniejących. Niedobory kalcitriolu wpływają na zaburzone wchłanianie wapnia, co przekłada się na zahamowanie dojrzewania pęcherzyków Graafa i skutkuje zaburzeniami miesiączkowania i płodności. Mogą również nasilać się objawy insulinooporności i hirsutyzmu, a także wzrasta stężenie testosteronu we krwi. Niedobór witaminy D odnotowano u osób z otyłością brzuszną, cukrzycą oraz w grupie osób zagrożonych zaburzeniami uwalniania insuliny. Suplementacja witaminy D może zmniejszyć markery przewlekłego zapalenia u kobiet z niedoborem witaminy D, ale nie ma dowodów na to, że taka terapia poprawia stan metaboliczny pacjentek. Dlatego też suplementacja witaminą D u kobiet z PCOS wydaje się być zasadna.
*Literatura dostępna u autora