Szparagi - dlaczego warto je polubić?

4.png
Ilona Gullu.jpg

Ilona Güllü

Poliglotka, marketerka, podróżniczka. Mieszkała przez dwa lata w Turcji. Ilona była podwykonawczynią Google. Pracowała też w przeszłości jako tłumacz medyczny. Jej teksty na blogu obejmują głównie tematykę lifestyle'ową.

Data publikacji

5/7/2023

Lubicie szparagi? Właśnie rozpoczął się sezon na nie. Te zielone, pokryte łuskami pałeczki o delikatnym, słonym, acz wyrazistym i lekko gorzkawym smaku goszczą na półkach większości marketów, bazarków i warzywniaków. Jeżeli planujecie w tym miesiącu udać się do Niemiec, zauważycie, że obecnie szparagi są obowiązkowym elementem większości talerzy naszych zachodnich sąsiadów. I nic dziwnego – są to warzywa bogate w witaminy i minerały, a także przynoszą naszemu organizmowi szereg korzyści. Jakich? Zapraszamy do artykułu!

Zalety szparagów:

Są niskokaloryczne i lekkostrawne: Jesteście w trakcie odchudzania? Koniecznie zaproście do swojej diety szparaga! 100g tych warzyw zawiera zaledwie 18-20 kcal. Natomiast zawarty w nich błonnik sprawia, że nie będziecie się czuć ciężko po wyrafinowanej kolacji z ich udziałem.

Są bogate w witaminy: Szparagi są przede wszystkim bogate w witaminę K, która jest ważnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Ponadto, zawierają witaminę A (której niedobór powoduje tzw. „kurzą ślepotę”), C (odpowiedzialną za odporność), E (wpływającą korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci) oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży przez wzgląd na jego spory udział w rozwoju płodu).

Zawierają mnóstwo składników mineralnych: Między innymi żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód czy potas.

Działają przeciwnowotworowo: Nowotwór to, niestety, jedna z najpowszechniejszych chorób śmiertelnych w ostatnich latach. W wielu przypadkach jest ona jednak możliwa do wyleczenia. Dlatego warto wspomagać leczenie chorego odpowiednią dietą i suplementami. Do składu wspomnianej diety właśnie powinien wejść szparag. Warzywo to zawiera w sobie flawonoidy, które obniżają ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego oraz piersi. Ponadto, wyłapują one wolne rodniki hamując tym samym rozwój choroby. Wydłużają czas przeżycia chorego w dobrej kondycji fizycznej, a nawet wspomagają finalny proces zdrowienia.

Opóźniają proces starzenia: Wspomniane neutralizowanie wolnych rodników przez flawonoidy spowalnia też proces starzenia i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Osoby chcące zachować młodość na dłużej powinny również zwrócić uwagę na zawarte w szparagach właściwości detoksykujące.

Naturalny afrodyzjak: Istnieje powszechna opinia, że szparagi pomagają urozmaicić życie seksualne par. Podobno Kama Sutra (klasyk wśród kochanków) zalecała wypijanie naparu ze szparagów. Nic dziwnego – znajdują się w nich fitoestrogeny, które podwyższają libido u kobiet. A u mężczyzn? Szparagi pozbywają się nadmiaru amoniaku, a to właśnie ta toksyna powoduje spadek popędu u panów.

Sprawdź jak łatwe i komfortowe może być pobranie w domu!

button (8).png

Google 2.png

Przykładowe dania ze szparagami:

Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco w wysokim garnku przez 3-4 minuty (białe natomiast do 7 minut) w lekko posolonej wodzie. Można też je przygotować na parze (1-2 minuty), upiec w piekarniku (ok. 10-15 minut w 200°C) bądź w ostateczności usmażyć (trwa to około 5 minut). Należy przy tym pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, końcówki szparagów powinny być odkrojone (można je później dodać do gotującego się bulionu lub zupy). Po drugie, nie należy solić szparagów pieczonych lub smażonych.

Jakie dania możemy przygotować? Jako przystawki dobrze sprawdzą się gotowane szparagi w sosie serowym lub holenderskim. Ciekawą kompozycją są też szparagi pieczone w boczku. Warzywo to jest też wartościowym dodatkiem dla sałatki greckiej lub różnych dań makaronowych.

Najpopularniejszym daniem głównym z udziałem szparagów jest zdecydowanie pieczony łosoś z cytryną. Na pewno warto też zwrócić uwagę na przepis Jamie Olivier’a na jednogarnkowe (a raczej jednopatelniowe) gnocchi w sosie ze słodkich pomidorów podane z duszonymi szparagami, oliwkami oraz własnoręcznie zrobionym pesto z orzechów laskowych i szpinaku. Dobrym pomysłem jest też zrobienie zupy-krem ze szparagów lub tartę ze szparagami, pomidorkami i boczkiem.

Jeśli natomiast chodzi o śniadanie, to nasz zielony przyjaciel zdecydowanie najlepiej komponuje się z jajkami. Polecamy wykonanie omleta albo słynnej pomidorowej szakszuki z dodatkiem szparagów oraz sera fety.

Projekt bez tytułu.png

Zanim zjecie szparaga – czyli przed czym należy uważać:

Jak widzicie, ten mały niepozorny składnik potrafi zdziałać cuda w zakresie zdrowia i urody. Przez szereg wymienionych wcześniej zalet wydawać by się mogło, że szparag jest warzywem dla każdego. Okazuje się jednak, że są osoby, które jednak powinny z tych warzyw zrezygnować lub chociaż je ograniczyć. Są to pacjenci cierpiący na dnę moczanową oraz borykający się z kamieniami nerkowymi. Dlaczego? Puryny zawarte w szparagach powodują odkładanie się kwasu moczowego w organizmie.

Ponadto, szparagi powodują wzdęcia. Dlatego, jeśli cierpicie na zaparcia lub planujecie ważne spotkanie, odłóżcie szparagi na późniejszy termin.

Mówiąc o sprawach towarzyskich, szparagów lepiej też nie jeść przed przyjściem zaproszonych gości do waszego domu. U wielu osób zjedzenie tego przysmaku powoduje mocny, specyficzny zapach moczu, który utrzymuje się przez jakiś czas w łazience nawet po natychmiastowym spuszczeniu wody w toalecie.

Pamiętajcie też o tym, by wybierać szparagi świeże, gdyż tylko takie są w stanie zapewnić smak potraw. Ich łodygi powinny być jędrne i skrzypieć przy pocieraniu. Końcówki nie mogą być brązowe, zdrewniałe, popękane, a już na pewno nie cieknące czy spleśniałe. Główki szparagów muszą być zamknięte oraz lekko wilgotne (i jasne w przypadku wersji białej). Przy powąchaniu tego warzywa powinniście poczuć przyjemny zapach.


Czy przekonaliśmy Was do szparagów? Jeśli tak, to musicie się pospieszyć – sezon na nie trwa w Polsce tylko do końca czerwca. Po tym czasie będziecie mogli nabyć tylko szparagi importowane, a one już nie zawierają w sobie tylu wartości, co lokalne.

A korzystając z okazji, zapraszamy Was na skorzystanie z naszych pakietów witaminowych i badania morfologiczne, do których pobranie przeprowadzane w domowym zaciszu zamówicie szybko i wygodnie dzięki naszej aplikacji!

button (5).png